Selecteer een pagina

Boeken

HET PARADIJS ONTVLUCHT

Hoever kun je gaan in de trouw aan een organisatie, die jou laat geloven dat je in rechtstreekse dienst staat van de Ware God en dat je in het paradijs komt als je je aan alle regels en wetten houdt. Heel ver dus. Tot in de dood. De eigen dood of die van een kind, als het zo moet zijn, daar gaat een Jehovah’s Getuige niet voor opzij. Ingrid weet dat als geen ander. Zesendertig jaar deed ze er alles aan om in het paradijs te komen dat haar was beloofd. Tot het haar teveel werd. Na een zelfmoordpoging belandt Ingrid in een groepstherapie. Daar wordt ze smoorverliefd op een medepatiënte. Tot die tijd dacht Ingrid dat homoseksualiteit alleen bij mannen voorkwam. Ze worstelt maandenlang met haar gevoelens maar kiest tenslotte voor zichzelf. Ze ontvlucht het paradijs en moet daarbij haar ouders, haar broer en haar twaalfjarige dochter achterlaten. Bijna wereldvreemd begint ze aan haar moeilijke zoektocht en een ander leven.

‘Het paradijs ontvlucht’ is een verhaal over wanhoop, twijfel, keuzes maken en uit het niets een nieuw leven opbouwen. Wellicht een eigen paradijs creëren. Adriënne Nijssen schrijft op directe en indringende wijze over een vrouw die zich ontworstelt aan Jehovah’s Getuigen en haar leven opnieuw gestalte probeert te geven.

MAANDAGAVOND KWART OVER TIEN

Vaak werd Adriënne Nijssen gevraagd of er nog eens een verhalenbundel van haar hand zou verschijnen. De afgelopen jaren maakte zij aantekeningen van haar vele ontmoetingen met lesbische, biseksuele, transgenders en heterovrouwen in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië, Fuerteventura en Kenia. In het voorjaar van 2018 schreef ze aan de hand van die aantekeningen vijfenvijftig korte verhalen met herkenbare thema’s als vriendschap, relaties, en liefde tussen vrouwen. Over hoe mooi of ontroerend liefde kan zijn, maar ook over hoeveel pijn je elkaar of jezelf ongewild kunt aandoen. En over het maken van vrije, maar soms ook opgelegde keuzes. Dat laatste vooral in landen of gebieden waar homoseksualiteit nog een taboe is.

ADRIËNNE NIJSSEN: VLUCHT

Om even afstand te nemen van haar relatie met Inge vertrekt Margriet voor drie maanden naar Kenia. Ze wil tijd voor zichzelf en tijd om het land, de (homo)cultuur en de mensen te leren kennen. Reizend door het land maakt Margriet nieuwe vrien-den waaronder de beeldschone Medine, duikt ze met Vincent de (ondergrondse) homoscene van Kenia in en werkt ze in een kindertehuis waar ze de kleine Beatrice ontmoet. Het worden maanden waarin zij nadenkt over wie ze is, wat ze wil met haar toekomst en met haar relatie. Vindt Margriet in al die maanden wat ze zoekt en keert zij terug naar Inge en naar Nederland?
Vlucht is een verhaal over liefde, verliefdheid, vriendschap, twijfel en keuzes maken. Adriënne Nijssen schrijft op directe en indringende wijze over een vrouw die zich ongelukkig voelt in haar relatie en daarom haar leven opnieuw gestalte probeert te geven in een land waar homoseksualiteit taboe is.

Noem mij maar Maud boek
GEWAAGD

Ellen, Guus, Mel en Ketie zijn al jaren bevriend. Eens per maand spreken ze af bij het Utrechtse café Springtime om tapas te eten. Als Ellen bij een van die etentjes vertelt dat ze denkt dat haar vriendin vreemdgaat, verandert alles. Met z’n vieren bedenken ze, onder invloed van grote hoeveelheden alcohol, een wild en ingrijpend plan om de trouw van al hun partners te onderzoeken, een plan dat hun vriendschap en hun relaties zwaar op de proef zal stellen. De volgende ochtend realiseren ze zich wat voor consequenties zo’n plan met zich mee kan brengen – maar is het dan nog terug te draaien?

Noem mij maar Maud boek
NOEM MIJ MAAR MAUD

Yvonne is de femme fatale die overal bewonderende blikken oogst, Daniëlle de flapuit die vergeet te denken voor ze praat. Ze botsen als ze elkaar ontmoeten. Toch ontstaat er een hechte vriendschap tussen hen. Het worden drieëntwintig jaren van hunkering en onuitgesproken gevoelens. Jaren waarin harten gebroken, huwelijken aangegaan en onvermijdelijke scheidingen uitgesproken worden. Jaren waarin elke keuze invloed heeft, niet alleen op het leven van Yvonne en Daniëlle, maar ook op dat van de mensen in hun omgeving.
Tien jaar nadat een van de twee het contact rigoureus heeft verbroken, zien ze elkaar weer. Opnieuw zal er een keuze gemaakt moeten worden…

‘Noem mij maar Maud’ is een intrigerende roman over verlangen, angst, hoop en jaloezie, maar vooral over trouw zijn aan je eigen gevoel.

De pers over ‘Noem mij maar Maud’:

“Met ‘Noem mij maar Maud’ laat Adriënne Nijssen wederom zien dat ze een modern, realistisch en begenadigd schrijfster is. Een heerlijk boek waar je zo ‘in’ zit en dat veel te snel uit is!” – Aafke Vlaanderen Oldenzeel

DE DERDE DRAAD

Chris vertrekt voor drie weken naar een camping. Daar wil ze in haar eentje haar voorbije relatie met Luna afsluiten. Zeven jaar waren ze samen, drie jaar is Chris alweer alleen. Ze wil verder met haar leven, neemt koffers vol brieven, kaartjes, mails en dagboeken mee en probeert tussen de andere gasten haar verleden een plaats te geven.
Haar ex Luna hield al die jaren een dagboek bij. Fragmenten hieruit lopen als een rode draad door het verhaal. Langzaam wordt duidelijk hoe verschillend beide vrouwen hun relatie beleefden.
Trouwe vriendin Tamar probeert Chris moreel te steunen bij haar twijfels. Gedurende acht maanden, rond het einde van de relatie, schrijven Tamar en Chris elkaar over de meest intieme onderwerpen: verdriet, woede, onmacht en alle mogelijke en onmogelijke gevoelens die horen bij een mislukte relatie.
Lukt het Chris haar leven weer op te pakken? Hoe vergaat het Luna na de breuk? Is Tamar de vriendin die Chris daadwerkelijk kan helpen? Drie verhaallijnen die uiteindelijk een geheel vormen, drie vrouwen die er een grote rol in spelen.

“De derde draad” is een realistische, eerlijke en herkenbare roman over afsluiten, loslaten en verdergaan.

DANSEN OP DE WATERLIJN

Tijdens een korte vakantie ontmoet Marjanne de lesbische Clara. Marjanne is verlegen, teruggetrokken en hetero. Hun ontmoeting is het begin van een vriendschap die zeker bij Marjanne veel emoties oproept en die uiteindelijk uitmondt in een relatie. Dan wordt Clara ziek en een periode van onzekerheid en vooral onduidelijkheid over Clara”s ziekte volgt. Als blijkt dat ze aan een slepende, ongeneeslijke ziekte leidt, staat Marjanne voor een moeilijke keus: fulltime voor Clara zorgen of kiezen voor een “eigen” leven?

“Dansen op de waterlijn” is een ontroerend verhaal over liefde en verlies. Over keuzes en voldongen feiten. Adriënne Nijssen beschrijft op directe en aangrijpende wijze hoe twee vrouwen met onverwachte ontwikkelingen in hun relatie geconfronteerd worden.

“Dansen op de waterlijn” is het debuut van Adriënne Nijssen als romanschrijfster. Eerder verscheen de verhalenbundel “In de holte van haar arm”, die eveneens door LaVita Publishing is uitgegeven. In 2007 kwam de roman “De derde draad” uit. Adriënne Nijssen is naast schrijfster ook docente en journaliste.

IN DE HOLTE VAN HAAR ARM

“In de holte van haar arm” is het debuut van schrijfster Adriënne Nijssen.
Geïnspireerd door allerlei ontmoetingen met vrouwen schrijft zij over ontroerende, leuke of aangrijpende gebeurtenissen uit de levens van deze veelal lesbische vrouwen.

Terugkerende thema”s in de verhalen zijn vriendschap, relaties en liefde tussen vrouwen. Hoe mooi of ontroerend kan liefde zijn. Maar ook, hoeveel pijn kun je elkaar of jezelf ongewild aandoen door het maken van vrije, of soms opgelegde keuzes.

De in verschillende vormen geschreven verhalen, hebben door hun herkenbaarheid allemaal iets waardoor je als lezer geraakt wordt door het onderwerp of de onderliggende emotie.