NIEUWS
Een jaar vol verhalen
Ik ben bezig aan een nieuw boek. Een boek dat zo anders is dan mijn vorige boeken. 59 hoofdstukken zijn er inmiddels af en er gaan er nog 306 komen. Hoe ik dat zo zeker weet? Het boek wordt een soort dagboek. Een jaar lang elke dag een hoofdstuk, dus 365 in totaal. Soms een kort stukje, soms wat langer. En altijd over eten. Dat is de rode draad in het boek. Januari met zijn 31 dagen en februari met zijn 28 dagen zijn een feit. Nog tien maanden te gaan.
Twee vrouwen besluiten in 2021 een jaar lang elke dag iets anders te eten en daar over te schrijven. Het is het jaar van corona en er is bijna niets meer mogelijk. In koken zoeken zij hun eigen vertier. Elk hoofdstuk begint met een krantenkop van die dag. Op zondag is er geen krant, dan is de kop uit de zaterdagkrant ervoor. Soms speelt het nieuws in de wereld een belangrijke rol, soms zijn de eigen nieuwtjes belangrijk genoeg er een hoofdstuk aan te wijden. Maar ook een ingrediënt of gerecht kan de hoofdrol spelen. Of de herinnering daaraan. Regelmatig is er een recept.
Is het een dagboek? Is het een kookboek? Nee, het is iets er tussen in. De juiste naam heb ik er nog niet voor gevonden. Ik denk aan een culinair dagboek, maar dat is wellicht te hoog gegrepen.
Negen maanden gaan voorbij, elke dag worden aantekeningen gemaakt voor het boek, sommige hoofdstukken zijn al af. Maar dan gebeurt er iets waardoor de wereld kantelt en het boek een heel andere wending krijgt dan voorzien.
Hopelijk is het in 2025 zo ver dat het boek gepresenteerd gaat worden. Lees hieronder al vast het eerste hoofdstuk.